Teorik ve uygulamalı eğitimlerinin tamamını kurumda yapan Anadolu Teknik Lisesi öğrencilerimizin, meslekî bilgi, beceri, tutum ve davranışlarını geliştirmelerini, iş hayatına uyumlarını, gerçek üretim ve hizmet ortamında yetişmelerini ve kurumda olmayan tesis, araç-gereci tanımalarını sağlamak amacıyla staj çalışması yapmak zorundadırlar. Bütün derslerden başarılı olmasına rağmen staj çalışmasını tamamlamayanlara diploma düzenlenmez. Bu satjın toplam süresi 300 saattir. Okulumuza gelen staj kontenjanları yeterli olmadığından öğrencilerimizin yaz döneminde staj yapabilmeleri için işletmeleri kendilerinin de araştırmaları ve yer bulmaları gerekmektedir.
Staj çalışması işletmelerde yaptırılır. Ancak başarısı açısından kurumda staj yapması gerekli görülenler ile yeterli özellik ve sayıda işletmenin bulunmaması durumunda staj çalışması, bir programa göre ilgili alan öğretmenlerinin gözetim ve denetiminde kurumda da yaptırılabilir. Kurumun özelliğine göre ders saatleri dışında alan/dalla ilgili yapılan üretim, tanıtım, hizmet ve benzeri çalışmalar staj çalışması kapsamında değerlendirilir.
Kurumda yapılacak staj çalışmaları, Meslekî ve Teknik Öğretim Okul ve Kurumlarında Tam Gün Tam Yıl Eğitim Uygulamasına İlişkin Yönerge doğrultusunda hafta sonu, yarıyıl ve yaz tatilleri süresince yapılabilir.
Bu Yönetmelik kapsamında; işletmelerde en az bir dönem mesleki eğitim gören öğrenciler, eğitim-öğretim etkinlikleri dışında kurumlardaki döner sermaye kapsamında mal ve hizmet üretiminde en az staj süresi kadar fiilen çalışanlar ile Mesleki Açık Öğretim Lisesine kayıtlı olup yüz yüze eğitime devam eden öğrencilerden kalfalık veya ustalık belgesine sahip olanlar, yükümlü oldukları staj çalışmasını tamamlamış sayılırlar.
Kurum dışında staj yapan öğrencilerin çalışmaları, görevlendirilen koordinatör öğretmen tarafından kontrol edilir. Öğrenci ile işletme arasında çıkan sorunlar, koordinatör öğretmen tarafından çözülür. Çeşitli nedenlerle staj çalışması eksik kalan öğrencilerin bu çalışmaları, kurum veya işletmelerde tamamlattırılır.
Okul idaresi tarafından belirlenen tarihlerde stajlar başlar ve başladıktan sonra kesinlikle devamsızlık yapılmaz..
Teknik Lise, Açık Lise, Beklemeli ve Beceri Eğitimi yapmayan Meslek Lisesi öğrencilerinin Mezun olabilmeleri için; 300 saatlik (38 iş günü) staj çalışmasını tamamlamaları zorunludur. (12 inci sınıftan sonra yapılan stajlar askeri lise veya sınavsız geçilen meslek yüksek okulları kayıt tarihlerinde sorun teşkil etmektedir)
Başvurularda alan öğretmenlerinin belirlediği kriterlere uygun olmayan işletmeler kabul edilmeyecektir. (İşletme uygunluk kriterlerini ilgili alan şefi ve koordinatör öğretmenlerden öğrenebilirsiniz.)
Öğrenciler, işletmelere yaptıkları başvuruların kabul belgelerini Alan Şefine veya öğretmenlerine teslim ettikten sonra, okuldan staj dosyası alır, işletmeye gider, staj başlama tarihinde stajına başlar. Staj çalışmaları okulun görevlendireceği koordinatör öğretmen tarafından kontrol edilir. (Alan öğretmenlerinin işletme kontrol esnalarında işyerinde bulunmayan öğrencinin stajı iptal edilecektir. Alan öğretmenleri yapılan kontrolleri staj takip formuna işleyeceklerdir) Staj bitiminde koordinatör öğretmen kontrolünde doldurulan staj dosyası okula (koordinatör öğretmene) teslim edilir. Dosya alan şefi başkanlığında kurulacak bir komisyon tarafından değerlendirmeye alınır ve okulun ikinci haftası sonuna kadar değerlendirme sonuçları ilan edilir.
Gerekli Evraklar İse;
İşletmenin kabul belgesi.
İlgili Alan Şefliğine (okul idaresinin belirlediği tarihe kadar) teslim edilecek.
İşletmede staj eğitimine başlayacak olan tüm öğrenciler işletme staj dosyası tutmak zorundadırlar.
İşlem Sırası :
İşletmede staj yapacak öğrenci, başvuru formunu (Koordinatör Müdür Yardımcısı yada Alan Şefliğinden alınacaktır) staj yapacağı işletme yetkilisine imzalatacak. Okulda staj yapacak olanlar ise, başvuru formunu okul idaresi / alan şefine imzalatacaklar. İmzalattığınız formu ilgili alan şefine onaylattırınız. Alan şefi onay vermezse yeni bir form doldurup yeni bir işletme bulunuz. (okul idaresinin belirleyeceği tarihe kadar)
Öğrenciler staj dosyalarını ilgili alan şeflerinden alacaklar ve belirtilen tarihte stajlarına başlayacaklardır. Kesinlikle devamsızlık yapmayacaklardır. Yaz stajları da sigorta kapsamına girdiğinden, işyerinde staj yapan öğrenciler iş ve meslek kazalarına karşı okul tarafından sigortalanacaktır. Sigorta tarihleri de dosyadaki staj tarihlerine göre yapılacak olup, izinsiz staj tarihleri değiştirilmeyecektir. Sigorta ile ilgili evraklar, Koordinatör Müdür Yardımcısı yada görevlendirildiğinde alan şefleri tarafından takip edilecektir. Alan öğretmenlerinin işletme kontrollerinde işyerinde bulunmayan öğrencinin stajı iptal edilecektir. Alan öğretmenleri yapılan kontrolleri staj takip formuna işleyeceklerdir.
Staj dosyasında öğrenciye ait olan bilgiler doldurulacak ve celi izin belgesi imzalatılacak. Belgenin (2 kopya) ilgili yerine fotoğraf yapıştırılacak ve bölüm şefine getirilecek.
Alan şefi ve Okul Müdüründen onay almadan Staja BAŞLANILMAYACAK.
Daha sonra ilgili işletmede staj defteriniz ile belirtilen tarihte stajınıza başlayınız. okul tarafından görevlendirilen koordinatör öğretmen tarafından stajınız kontrol edilecek. Bu kontrol;
Öğrencinin devam devamsızlığı,
Öğrencinin işletmeye olan uyumu,
İş yeri güvenlik ve genel kurallara uyumu,
Ve Staj esansında yapılan iş ve işlemler staj deftere işlenmesi ile ilgili olacaktır.
Koordinatör öğretmeniniz ile irtibata geçiniz.
Öğrenciler Staj dosyasını işletmede sürekli yanında bulunduracak, dosyadaki ilgili kısımları dolduracak, Alanının özelliğine göre yaptığı iş ve işlemlerin raporunu veya yapım resmini yapacak, işletmedeki yetkili tarafından bunlar değerlendirilecektir.
Staj süresince staj dosyanızı düzenli olarak doldurunuz.
Staj sonunda staj dosyasının değerlendirme belgesi ve işletme tarafından doldurulması gereken kısımlar doldurulup imzalanacak, staj dosyası işletme tarafından posta ile veya kapalı mühürlü bir zarf içerisinde öğrenci ile elden zamanında Okula (ala şefi, koordinatör müdür yardımcısı veya memura) ulaştıracaklardır.
Stajınızın kabu edilip edilmediğini ilgili alan şefinizden yada koordinatör müdür yardımcısından öğrebilirsiniz.